https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/photos/2024/05/10/8-sinif-tanitim-yonlendirme-2_663e0c8ca0e70.pdf MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA
TANITIM VE YÖNLENDİRME
2024
meslegimhayatim.meb.gov.tr
ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ AMACI
Öğrencileri bedenî, zihnî, ahlâki, manevi, sosyal ve kültürel nitelikler yönünden geliştirmeyi, demokrasi ve insan haklarına saygılı olmayı, çağımızın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatarak geleceğe hazırlamayı, Öğrencileri ortaöğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vererek yükseköğretime, mesleğe, hayata ve iş alanlarına hazırlamayı,
Eğitim ve istihdam ilişkilerinin Bakanlık ilke ve politikalarına uygun olarak sağlıklı, dengeli ve dinamik bir yapıya kavuşturulmasını,
Öğrencilerin öz güven, öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirilmesini,
Öğrencilere çalışma ve dayanışma alışkanlığı kazandırmayı,
Öğrencilere yaratıcı ve eleştirel düşünme becerisi kazandırmayı,
Öğrencilerin dünyadaki gelişme ve değişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenebilmelerini, Öğrencilerin bilgi ve becerilerini kullanarak proje geliştirerek bilgi üretebilmelerini,
Teknolojiden yararlanarak nitelikli eğitim verilmesini,
Hayat boyu öğrenmenin bireylere benimsetilmesini,
Eğitim, üretim ve hizmette uluslararası standartlara uyulmasını ve belgelendirmenin özendirilmesini, Öğrencilerin araştırma, geliştirme ve tasarım konularında bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini, amaçlar.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN
AMACI VE ÖNCELİKLERİ
Mesleki ve Teknik Eğitimin Amacı
Sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir. Genel ortaöğretim kurumlarının amaçlarının yanı sıra sanayi, ticaret, turizm, tarım, sağlık, teknoloji ve benzeri alanlarda ulusal ve uluslararası standartlar ve sınıflamalara, ulusal yeterliklere ve mevzuata dayalı olarak nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerin güncellenmesi, uygulanan programlarla girişimcilik, meslek ahlâkı, ahilik bilinci ve özgüveni yüksek, kendini doğru ifade edebilen, sosyal, estetik algısı gelişmiş, sosyal ve çevresel sorumluluk bilinci ile iş alışkanlığı kazanmış, istihdama hazır, önceki öğrenmelerini ve denkliği tanınmış mesleki eğitime ilişkin tüm belgeleriyle hayata, istihdama ve yükseköğretime hazır bireylerin yetiştirilmesi amaçlanır.
Mesleki ve Teknik Eğitimin Öncelikleri
İhtiyaç doğrultusunda nitelikli iş gücü yetiştirmek,
Mezunların üretime katılacak şekilde yetişmesini sağlamak,
Mesleki ve teknik eğitim sistemini sürekli geliştirmek ve kalitesini yükseltmek,
İş piyasasının ihtiyaçlarına göre modüler öğretim programları hazırlamak,
Ekonomide verimlilik ve rekabet gücünün artırılması için eğitimin sosyal ve sektörel entegrasyonunu sağlamak, Öğrencileri millî kültür ve ahlâkın temeli olan ahilik anlayışıyla ve bu anlayışa özgü iş ahlakı değerleriyle yetiştirmek, Sektörün dijital dönüşümü çerçevesinde yeni iş alanlarının oluşturulması ve istihdamın artırılmasında rol oynayan girişimcilik anlayışını kazandırmaktır.
MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI
OKUL TÜRLERİ VE PROGRAMLARI
Meslek ve Teknk Anadolu Lses
Anadolu Meslek Programı(AMP)
Anadolu Teknk Programı (ATP)
Meslek Eğtm Merkez Programı (Ustalık Programı)
Çok Programlı Anadolu Lses
Anadolu Meslek Programı (AMP)
Anadolu Lses Programı (AL)
Anadolu İmam-Hatp Lses Programı (AİHL) Meslek Eğtm Merkez Programı (Ustalık Programı)
Meslek Eğtm Merkez
Meslek Eğtm Merkez Programı (Ustalık Programı)
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM
EĞİTİM SÜRECİ
ANADOLU TEKNİK PROGRAMI /ANADOLU MESLEK PROGRAMI (SINAVLI)
ANADOLU MESLEK PROGRAMI (SINAVSIZ)
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI
HAZIRLIK SINIFI*
9. SINIF ALAN EĞİTİMİ
10. SINIF DAL EĞİTİMİ
11. SINIF DAL EĞİTİMİ
12. SINIF DAL EĞİTİMİ
9. SINIF ALAN EĞİTİMİ
10. SINIF DAL EĞİTİMİ
11. SINIF DAL EĞİTİMİ
12. SINIF DAL EĞİTİMİ
9. SINIF ALAN/DAL EĞİTİMİ
10. SINIF DAL EĞİTİMİ
11. SINIF DAL EĞİTİMİ
12. SINIF DAL EĞİTİMİ
*Bakanlıkça uygun görülen bazı okullarda hazırlık sınıfı açılmaktadır.
8. SINIF
Meslek ve Teknk Anadolu Lses Çok Programlı Anadolu Lses Meslek Eğtm Merkez
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM PROGRAMLARI
Mesleki ve teknik ortaöğretimde;
Anadolu meslek/Anadolu teknik programlarında 53 meslek alanı ve bu alanlara ait 114 meslek dalı,
Mesleki eğitim merkezi programlarında da 39 alan 193 dalı,
öğretim programlarının tamamı ulusal ve uluslararası meslek standartları, sektörün talepleri, bilimsel ve teknolojik gelişmeler gözetilerek ilgili alan uzmanları, sektör, meslek kuruluşu, üniversite ve diğer paydaş temsilcilerinin katkı ve katılımları ile modüler yapıda kazanımlara dayalı olarak güncellenmektedir.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM PROGRAMLARI
ÖRNEK HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ
Meslek alanlarının sınıflara göre haftalık ders çizelgelerini görmek için https://megep.meb.gov.tr/Default.aspx adresini ziyaret edebilirsiniz.
Söz konusu program türlerindeki ;
Anadolu meslek/Anadolu teknik programlarında 53 meslekalanıvebualanlaraait114 dalda,
Mesleki eğitim merkezi programlarında da 39 alan 193 dalda,
eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmekte olup listeyi https://megep.meb.gov.tr/cop.html adresinde görebilirsiniz.
Anadolu Teknk, Anadolu Meslek ve Meslek Eğtm Merkez Programı Örnek Haftalık Ders Çzelgeler
BURSLULUK VE YATILILIK
İMKÂNLARI
Madd mkânları yetersz olan öğrenclermz sterlerse yatılılık mkanlarından ve İlköğretm ve Ortaöğretm Kurumları Bursluluk Sınavına (İOKBS) grerek sınav sonucuna göre başarılı olan öğrencler bursluluk mkanlarından faydalanablrler. Genel Müdürlüğümüz ve çeştl kurum/kuruluşlarla (ASELSAN, MSB, KTB, MESS vb.) yapılan şbrlğ protokoller kapsamında başarılı olan öğrenclere özel burs desteğ sağlanmaktadır.
Genel Müdürlüğümüze bağlı pansyonlu okullarda yatılı okuma mkânı bulunmaktadır.
MESLEKİ REHBERLİK, KARİYER PLANLAMA, MESLEK ALANLARI
HAKKINDA BİLGİLER
Bakanlığımızca hazırlanan meslegimhayatim.meb.gov.tr adresinde bulunan Mesleğim Geleceğim ve Kariyerim bölümünde yer alan mesleki rehberlik, kariyer planlama, meslek alanları, mesleğin özellikleri, iş olanaklarını, yerleşilebilecek yükseköğretim programları ile meslek alanları hakkında pek çok bilgiye ulaşılabilmektedir.
İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM VE STAJ
Öğrencilerimiz, kayıtlı oldukları program türüne göre işletmelerde mesleki eğitim veya staj olarak mesleki eğitim uygulamalarını gerçekleştirmektedir.
İşletmelerde Mesleki Eğitim; Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin beceri eğitimlerini işletmelerde, teorik eğitimlerini ise kayıtlı oldukları mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında veya işletmeler ile kurumlarca tesis edilen eğitim birimlerinde yaptıkları eğitimdir.
Anadolu meslek programındaki 12. sınıf öğrencileri haftada 3 gün; yoğunlaştırılmış eğitimde 10 ve 11. sınıfın mayıs ve eylül aylarında haftalık azami çalışma süresini geçmemek şartıyla haftada 6 gün, mesleki eğitim merkezi programlarına kayıtlı öğrenciler ise 9. sınıftan itibaren tüm sınıf seviyelerinde haftada 4 gün olarak işletmelerde mesleki eğitim görmektedir.
Staj; Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu teknik programında kayıtlı öğrencilerin, tüm derslerini okulda görmeleri nedeniyle mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve okulda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla 40 iş günü işletmelerde uygulama eğitimi gördüğü mesleki eğitimdir.
Anadolu teknik programındaki öğrenciler 10 günü 9. sınıf sonunda olmak üzere 11. sınıf sonuna kadar ders dışı zamanlarda 40 iş günü staj görmektedir.
Kardeş okul uygulaması, uluslararası ikili anlaşma, protokol yada bir proje kapsamında, sigorta dâhil, her türlü sorumluluk kendilerine ait ve giderleri kendileri ya da proje çerçevesinde karşılanmak üzere alanlarıyla ilgili beceri eğitimi, stajlarını yurtdışındaki işletmelerde de yapılabilmektedir. Daha fazla bilgi için www.ua.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
SİGORTA İŞLEMLERİ İLE İŞLETMELERDE
MESLEKİ EĞİTİM, STAJ ÜCRETİ
Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu Teknik/ Anadolu Meslek ve Mesleki Eğitim Merkezi Programlarında alan eğitimin başladığı 9. sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaktadır.
Öğrencilere işletmede mesleki eğitim ve stajları süresince işletmeler tarafından asgari ücretin en az %30'u tutarında ücret ödenmektedir.
İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA
Türkiye İş Kurumu tarafından 15 yaş ve üstü bireylere sağlanan işbaşı eğitim programlarından öğrenim gördüğü meslek hakkında bilgi, beceri ve görgüsünü artırmak isteyen mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören öğrencilerimiz yaz tatillerinde faydalanabilmektedir.
İşbaşı eğitim programına katılan öğrenciler için ücret verilmektedir. Ayrıca iş kazası ve meslek hastalıkları ile genel sağlık sigortası prim giderleri sağlanmaktadır.
Ayrıca İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlarından destek alabilir ve İŞKUR tarafından yayınlanan İMD İŞKUR Meslek Seçimine Destek dergisinden ve http://www.iskur.gov.tr/ adresinden bilgi alınabilmektedir.
BİLİM, SANAT, KÜLTÜR VE
SPOR FAALİYETLERİ
Öğrenclermzn çok yönlü gelşmn desteklemek amacıyla; Uluslararası MEB Robot Yarışması,
Sıfır Atıkla Sanat Yarışması,
Ahlk Anlayışında Sanat ve Estetk Konulu Kısa Flm Yarışması, İnsan ve Tabat Temalı Zamanı Durduranlar Fotoğraf Yarışması, Gastronom Festval ve Yemek Yarışması,
“Ben Her Yerde Varım” Projes, Anadolu’nun Özünden Sözüne Söyleşler, “Br Fkrm Var” paylaşım platformu,
yarışma ve etknlkler Genel Müdürlüğümüzce düzenlenmektedr.
Ayrıca; Genel Müdürlüğümüz le çeştl kurum/kuruluşlar arasında mzalanan ş brlğ protokoller kapsamında lgl meslek alanlarına yönelk çeştl yarışma ve etknlkler düzenlenmektedr. Yarışmada
derece alan öğrenclere teşvk edc ödüller verlmektedr. Ürünlern patent, telf haklarına lşkn başvurular yapılmaktadır.
MESLEKİ EĞİTİM PAYDAŞLARLA GÜÇLENİYOR
Meslek ve teknk eğtmde sektör şbrlğn ve eğtm alt yapısını güçlendrmek, kaltey artırmak, öğrenclern şletmede becer eğtm ve staj mkânlarını artırmak, mezunların sthdamını kolaylaştırmak, öğretmenlern ve sektörde çalışanların meslek blg ve becerlern artırmak ve öğrenclere burs sağlamak amacıyla 223 kurum ve kuruluşla 227 şbrlğ protokolü yürütülmektedr.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ BAŞARISI
Tüm meslek ve teknk ortaöğretm kurumlarının güncellenen/yenlenen okul ortamları, atölye ve laboratuvarlarında gerçekleştrdğmz eğtm ve öğretm faalyetleryle öğrenclermzn akademk ve sosyal hayatı le meslek becer ve karyer gelşmn en üst noktaya taşıyacak çalışmalar yürütülmektedr.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM PROGRAMLARINI TAMAMLAYANLARA DÜZENLENEN BELGELER VE DAYANAKLARI
DİPLOMA: Ortaöğretm kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sstemndek kayıtlar esas alınarak btrdkler okul türüne göre dploma verlr. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara dploma düzenlenmez. Meslek eğtm merkez öğrencler dploma alablmek çn ustalık belgesn almaya hak kazanmış olmanın yanında Bakanlıkça belrlenecek fark derslern meslek eğtm merkezlernde düzenlenecek yüz yüze eğtm programları veya açık ortaöğretm kurumları yoluyla başarmak zorundadır.
USTALIK BELGESİ: Meslek eğtm merkezlernde ustalık eğtm gören öğrenclere teork ve pratk eğtm brbrn tamamlayacak şeklde planlanan ve yürütülen programlar uygulanır. Bu merkezlerde verlen temel derslere ek olarak steyen öğrenclere dplomaya götüren fark dersler verlr. Meslek eğtm merkezne devam eden öğrencler 11 nc sınıftan tbaren her ders yılı sonunda yılsonu becer sınavına alınır. 12’nc sınıfın sonunda grlen becer sınavı ustalık sınavı olarak uygulanır. Kalfalardan programlarında öngörülen teork ve pratk eğtm süres sonunda yapılan ustalık sınavlarında başarılı olanlara Ustalık Belges düzenlenr. En az ortaöğretm kurumu mezunlarından Bakanlıkça belrlenen Meslek Eğtm Merkez Telaf Çerçeve Öğretm Programını başarı le btrenlere ustalık belges verlr.
İŞYERİ AÇMA BELGESİ: Meslek ve teknk ortaöğretm kurumlarının dört yıllık programlarının 3308 sayılı Meslek Eğtm Kanunu kapsamındak alanlarından mezun olanlara Mllî Eğtm Bakanlığı Ortaöğretm Kurumları Yönetmelğnn 69 uncu maddesndek dplomaların düzenlemes ve temnne lşkn esaslar çerçevesnde ustalık belgesnn yetk ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklernde bağımsız şyer açma belges verlr. İş yer açma yetks özel kanunlarla belrlenen sağlık meslek alanlarında ş yer açma belges verlmez. İşyer açma yetks özel kanunlarla belrlenen ya da başka br kurumun znne bağlanmış meslek alan/dallarında verlen ustalık/şyer açma belgeler tek başına şyer açma mkânı vermez. Bağımsız İşyer Açma Belges e-Okul sstem üzernden öğrencnn mezun olduğu okul müdürlüğünce düzenlenr.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ: Ustalık veya şyer açma belgesne sahp olanlar le en az ön lsans sevyesnde meslek eğtm almış olanlar, okul ve kurumlarca açılan ş pedagojs kursuna katılablrler. İş pedagojs kursu uzaktan eğtm yolu le de düzenleneblr ve sınavları e-Sınav şeklnde yapılablr. Kursu başarı le tamamlayanlara usta öğretclk belges verlr. Usta öğretclk belges; ustalık belges, şyer açma belges veya en az ön lsans dploması le kullanılır.
KALFALIK BELGESİ: Meslek eğtm merkezlernde kalfalık eğtm gören öğrenclere teork ve pratk eğtm brbrn tamamlayacak şeklde planlanan ve yürütülen programlar uygulanır. Bu merkezlerde verlen temel derslere ek olarak steyen öğrenclere dplomaya götüren fark dersler verlr. Meslek eğtm merkezne devam eden öğrencler 11 nc sınıftan tbaren her ders yılı sonunda yılsonu becer sınavına alınır. 11’nc sınıfın sonunda grlen becer sınavı kalfalık sınavı olarak uygulanır. Meslek eğtm merkez öğrenclernden 11 nc sınıfın sonunda yapılan kalfalık sınavlarında başarılı olan ve başarısız ders bulunmayanlara Kalfalık Belges verlr.
SERTİFİKA BELGESİ: Anadolu teknk ve Anadolu meslek programından mezun olanlara öğrenmler süresnde alanın seçmel meslek dersn/derslern başarı le tamamlamaları halnde alınan belgey fade eder.
EUROPASS SERTİFİKA EKİ: İşveren ve eğtm kurumlarının meslek eğtm yeterllğnz daha kolay anlamalarına yardımcı olacak blgler çeren br belgedr. Meslek ve teknk ortaöğretm programlarından mezun olanlardan steyenlere Türkye Yeterllk Çerçeves kapsamında, öğrenm süresnce kazandıkları temel yeterllkler hakkında blgler çeren Europass sertfka/dploma ek düzenlenr. Türkçe ve İnglzce olarak hazırlanan söz konusu belgeye https://europass.gov.tr/ adresnden lgl tüm taraflarca ulaşılablmektedr.
BAŞARILAN DERSLERİ, MODÜLLERİ, KREDİLERİ GÖSTEREN BELGE: Meslek ve teknk ortaöğretm programlarından mezun olanlardan steyenlere alınan ve başarılan dersler, modüller, kredlern ve meslek eğtm gördüğü/stajını yaptığı şletmenn adını gösterr belge düzenlenr
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM PROGRAMLARINI TAMAMLAYANLARIN
HAKLARI VE DÜZENLENEN BELGELER
Meslek ve teknk ortaöğretm kurumlarından mezun olanların dplomalarına “Bu dploma sahb 29/4/1992 tarhl ve 3795 sayılı Bazı Lse, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verlmes Hakkında Kanunun 3 üncü maddesne göre eğtmn aldığı alan/dalda ‘Teknsyen’ unvanını kazanmıştır.” fades yazılır.
Meslek ve teknk ortaöğretm kurumlarının dört yıllık programlarının 3308 sayılı Meslek Eğtm Kanunu kapsamındak alanlarından mezun olanlara bu Yönetmelğn 69 uncu maddesndek dplomaların düzenlemes ve temnne lşkn esaslar çerçevesnde ustalık belgesnn yetk ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklernde bağımsız şyer açma belges verlr. İş yer açma yetks özel kanunlarla belrlenen sağlık meslek alanlarında ş yer açma belges verlmez.
İşyer açma yetks özel kanunlarla belrlenen ya da başka br kurumun znne bağlanmış meslek alan/dallarında verlen ustalık/şyer açma belgeler tek başına şyer açma mkânı vermez.
Bağımsız İşyer Açma Belges e-Okul sstem üzernden öğrencnn mezun olduğu okul müdürlüğünce düzenlenr.
DİPLOMA,
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU
LİSESİ MEZUNLARINA
VERİLEN HAKLAR VE DÜZENLENEN BELGELER
53 alanda ve bu alanlar altındak 114 dalda uygulanan öğretm programlarından mezun olanlar alanlarında çalıştıklarında teknsyen unvanı verlmektedr.
Meslek ve Teknk Anadolu Lses programlarından mezun olanlara
Anadolu Teknk veya Anadolu Meslek Program türünün lgl alan ve dalında; Dploma,
İşyer Açma Belges,
Usta Öğretclk Belges,
Sertfka,
EUROPASS Sertfka Ek,
Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredler Gösteren Belge,
verlmektedr.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MEZUNLARINA
VERİLEN HAKLAR VE DÜZENLENEN BELGELER
39 alanda ve bu alanlar altındak 193 dalda uygulanan öğretm programlarından dploma alarak mezun olanlar alanlarında çalıştıklarında teknsyen unvanı le sthdam olmaktadır.
Meslek Eğtm Merkez Programlarını tamamlayanlara lgl alan ve dalda; Dploma (Ustalık Belges sahplerne),
Kalfalık Belges,
Ustalık Belges,
EUROPASS Sertfka Ek, Usta Öğretclk Belges,
verlmektedr.
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ
Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrenciler,
Yükseköğretime Geçiş Sistemi (YGS) sınavına katılarak, başarılı oldukları takdirde, ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına yerleşme fırsatı bulurlar.
Bu süreçte, mesleki ve teknik eğitim okulları mezunları yükseköğretime geçişlerinde herhangi bir hak kaybı yaşanmaz, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanlarla aynı şartlarda yükseköğretim kurumlarına giriş hakkına sahip olurlar.
Bu sistem sayesinde, öğrenciler mesleki ve teknik bilgilerini daha ileri düzeyde eğitim alarak geliştirme şansını elde ederler ve kariyer yollarını genişletebilirler.
ÖNLİSANS PROGRAMLARINDA EK PUAN
2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 45. maddesi;
d. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir önlisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara bu fıkranın (b) bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenmektedir.
İlgili Yükseköğretime Geçiş Kılavuzlarında da Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının tabloda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar yine tabloda gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle yerleştirme yapılmaktadır.
LİSANS PROGRAMLARI M.T.O.K. KONTENJANLARI
Yüksek Öğretim Kurulunca hazırlanarak ilan edilen 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre;
Meslek lisesi mezunlarına üniversitelerin Teknoloji Fakülteleri, Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinde (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunları-M.T.O.K. ) kontenjan ayrılmıştır.
Adli Bilişim Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği gibi popüler alanları da içeren mühendisliklere yerleşebilmek için mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olmak gerekmektedir.
ASKERLİK ERTELEME HAKKI
7179 sayılı ASKER ALMA KANUNU’nun Erteleme başlığı altındaki 20’nci maddesinin 3. fıkrasının a) bendinde yer alan ;
‘‘Öğrenim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanlardan; Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri istekleri hâlinde mezuniyet tarihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl süreyle ertelenir. Bu erteleme süreleri lise veya dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez‘‘ hükmüne göre askerliklerini erteleme hakları bulunmaktadır.
ÜLKEN VE GELECEĞİN İÇİN SENİ BEKLİYORUZ